Geschiedenis

Het verhaal van de H. Hartschool Knokke

Als basisschool met twee afdelingen in de schaduw van de H.Hartkerk is de H.Hartschool in zijn huidige gemengde samenstelling sedert 1974 ontstaan uit een fusie van de vroegere jongens- en meisjesschool.De jongensschool, beter gekend als ‘de school van de Frères (=Broeders Xaverianen) werd voor het eerste bevolkt in 1955.

De meisjesschool of ‘de nonnekensschool’ zag het levenslicht in 1934. De zusters van de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw ten Bunderen uit het West-Vlaamse Moorslede tekenden voor die ‘geboorte’. Ondertussen zegde het moederklooster Moorslede vaarwel en heeft nu een nieuwe thuisbasis gevonden in Zonnebeke bij Ieper. Ondertussen gebeurt het hele opvoedingswerk nog alleen door leken. Voor hun pionierswerk blijven wij de frères en de zusters zeer erkentelijk.

Tot in de zestiger jaren vormden duinen rond de school als het ware nog een grote speelruimte. Het toerisme, de heilzame invloed van de zee en de bijzondere naam en faam van Knokke-Heist zorgen sindsdien voor een totale gedaanteverwisseling.

 

Vanuit de school kun je bijna de zee zien en sedert de zomer van 2007 kreeg het IJzerpark ervoor weer een duinenzicht als weleer. Weliswaar aangevuld met enkele hedendaagse blikvangers.